Nieuws

Tankwal aan de Leuvensedijk bij de Jezuietenwaai voorzien van informatiebord

De tankwal aan de Leuvensedijk is tot gemeentelijk monument verklaard. Kort geleden is er een informatiebordje geplaatst bij dit nieuwste gemeentelijke monument. In samenwerking met de Historische Kring is het informatiebordje bij de tankversperring gemaakt. De tankversperring is (gedeeltelijk) redelijk goed bewaard gebleven. De tankversperring is in 1939 gebouwd ten tijde van de mobilisatie van Nederland voor een eventueel dreigende oorlog, door de Nederlandse strijdkrachten. Het is in de gemeente Duiven het enige overgebleven verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog. De versperring heeft belangrijke cultuurhistorische waarde voor de gemeente Duiven. Dit is een tastbare herinnering aan een verdedigingswerk in het grensgebied. Het monument is in het bijzijn van de voorzitter van de Historische Kring-Duiven- Groessen-Loo, de heer Piet Bus, voorzien van een informatiebord.
Read more...

Duiven herdacht de bevrijding van 75 jaar geleden op 9 april j.l. door te vlaggen.

Duiven herdacht de bevrijding van 75 jaar geleden op 9 april j.l. door te vlaggen. 

Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Duiven riep de inwoners van de gemeente op om op donderdag 9 april j.l. de vlag uit te hangen om de bevrijding van 75 jaar geleden te herdenken. Door de coronacrisis gingen de activiteiten om de bevrijding van 75 jaar geleden te vieren niet door. Veel inwoners van de Achterhoek hingen de vlag al uit op de dag dat hun gemeente 75 jaar geleden bevrijd werd. In de gemeente Duiven vonden we het waardevol om bij dit initiatief aan te haken en ook aan onze inwoners te vragen om hetzelfde te doen. Een mooi moment om toch aandacht te besteden aan de bevrijding, samen zoeken naar verbinding en te voelen dat we bij elkaar horen, juist in deze onzekere tijd.  

“Door de maatregelen door het het coronavirus konden we niet echt samenkomen in onze dorpen. Toch is het o zo belangrijk dat we allemaal vrijheid vieren”, aldus burgemeester Huub Hieltjes. “Vrijheid is zo wezenlijk. Het is een voorwaarde om te zijn wie we zijn.
De dag van de bevrijding van Duiven, Groessen en Loo 75 jaar geleden, is een goed moment om in verbondenheid met elkaar te delen. Met elkaar kunnen we dankbaar zijn voor al die mensen die er voor gezorgd hebben dat onze dorpen 75 jaar geleden zijn bevrijd”. 

Op 9 april 1945 heeft het Commissariaat Militair Gezag Provincie Gelderland besloten om de heer M.A. Smit per direct te schorsen in zijn functie van burgemeester van Duiven. Hij werd geschorst omdat: “op grond van zijn houding tijdens de vijandige bezetting niet de getrouwe medewerking aan het herstel van het vaderland kan worden verwacht”.
Op donderdag 9 april 1945 is de gemeente Duiven officieel bevrijd. We vragen u daarom als inwoner om a.s. donderdag van zonsopgang tot zonsondergang de vlag uit te hangen.

 

Read more...

Corona-crisis

Het kabinet heeft besloten dat alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden zijn. Hierdoor is er tot deze datum geen clubavond op de woensdag. Tevens komt de ALV met aansluitend een lezing door Ferdinand van Hemmen op woensdag 25 maart 2020, te vervallen. Publicatie Driepas 2 zullen we trachten in september a.s. uit te brengen. Via https://www.facebook.com/historische.kring.7?epa=SEARCH_BOX en onze website www.hkdgl.nl zult u worden geïnformeerd wanneer de activiteiten worden hervat. 

Read more...

Intern overleg

Op volgende data zijn wij wel aanwezig in de Ogtent maar gesloten vanwege intern overleg. Mocht u toch op deze avond langs willen komen, laat het dan even weten. 

Data:

Woensdag 1 juli 2020

Woensdag 4 oktober 2020

Read more...

Spaar bij Jumbo-Duiven Historische plakplaatjes

Jumbo-Duiven is gestart met een Historische plakplaatjesboek over Duiven, Groessen en Loo. Bij aankoop van 10 euro krijg je stickers van historische items van de 3 kerkdorpen. Deze actie loopt 10 weken.  Vandaag hebben wij van de HKDGL, bij beide Jumbo-vestigingen, wat promotiemateriaal achtergelaten om klanten te enthousiasmeren om eventueel lid te worden van onze vereniging.

Read more...

Historische plakplaatjes gemeente Duiven

Vandaag is door onze Voorzitter, Piet Bus, het eerste exemplaar van een plaatjes-plak-boek aangeboden aan Chris Gradussen van de Jumbo te Duiven. Op 68 bladzijden wordt in 43 hoofdstukken middels plm 350 plakplaatjes, grotendeels de geschiedenis van de gemeente Duiven weergegeven. Binnenkort kunnen klanten van de jumbo in Duiven de plakplaatjes verzamelen.

Read more...

Symposium 27 november 2019

Op woensdagavond gaf Pim Gerritzen een lezing over de bevrijding van de Liemers in 1945. Het thema was: Van Emmerich naar Arnhem. De bevrijding van de Liemers 

Er hadden zich 60 deelnemers aangemeld via inschrijving maar het werden er uiteindelijk meer dan 100!!

Een zeer geslaagde avond.

 

Read more...

Onze clubavonden!

De HKDGL heeft op elke woensdagavond, van 07.00 uur - 22.00 uur, clubavond in de OGtent in zaal bij Annie. U bent van harte welkom! Wij zijn ook altijd te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Read more...

Algemene ledenvergadering 2019

Op woensdag 27 maart 2019 j.l. was de Algemene Ledenvergadering van de HKDGL.

Nadat de agendapunten waren behandeld, was er na de pauze een lezing over het Leimerse dialect door de heer Antoon Berentsen. De heer Berentsen is voorzitter van de werkgroep dialect van de heemkundekring Bergh. Zijn motto met betrekking tot dialect is: “A’j plat könt praote, mo’j ’t niet laote”.Hij ging in op diverse aspecten van het dialect. ( Meer info: www.facebook.com.groups/LiemersDialect/)