Nieuws

Algemene Ledenvergadering HKDGL met aansluitend lezing "In de woeste branding van de Tachtigjarige Oorlog!"

Op woensdagavond 17 november wordt voor leden van de HKDGL in de grote zaal van de Ogtent, de ALV gehouden. Aanvang 19:30 uur. Aansluitend (20:15 uur) is er een lezing door Ferdinand van Hemmen. (details volgen) Leden: gratis, Niet-leden: 2 Euro. In de woeste branding van de Tachtigjarige Oorlog Lezing over de sleutelbetekenis van de Liemers e.o. in de strijd tegen Spanje en de ongelooflijk rijke schat aan relicten hiervan in de streek De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) draaide uit op een verbeten strijd van de Noordelijke Nederlanden voor hun zelfstandigheid. In die oorlog speelde prins Maurits van Oranje een belangrijke rol. Hij werd kapitein-generaal van het Staatse leger en ontpopte zich als een militair genie. Maurits bewonderde de technieken van de Romeinen bij de verdediging en de aanval. Ook zag hij hoe sluw ze hadden gebruik gemaakt van de rivierstromen, het water. Geïnspireerd door de Romeinse aanpak, organiseerde Maurits een geduchte verdediging langs de rivieren, van Kampen tot Arnhem langs de IJssel, van Huissen tot voorbij Lobith langs de Neder-Rijn en van hieruit tot bij Gorinchem langs de Waal. Sleutelpunt was fort Schenkenschans gelegen bij de splitsing van Neder-Rijn en Waal. Het fort bewaakte de toegang tot de strategisch belangrijke Betuwe. Eenmaal in de Betuwe zouden de Spanjaarden de IJssellinie kunnen omtrekken en snel kunnen oprukken naar het machtscentrum van de Republiek: Holland. De Staatse rivierverdediging heeft generaties lang bestaan. Ze werd bij gelegenheid nog versterkt met onderwaterzettingen. Zo gaven de Staten Generaal in 1629 de toenmalige legerbevelhebber, prins Frederik Hendrik, het advies om ook de Liemers blank te zetten! In november vertelt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen aan de hand van een beeldverhaal hoe die formidabele Mauritslinie werkte. Centraal staan hierbij de wachttorens die langs de IJssel, Neder-Rijn en Waal waakten tegen Spaanse invallen. Uitgelegd wordt ook welke kansen er zijn om de Mauritslinie weer zichtbaar te maken in het landschap en hoe de wachttorens daarbij weer op een eigentijdse manier kunnen terugkeren, met een eigentijds signaal over het water. Het water was een machtige bondgenoot in de strijd voor onze vrijheid. Dat gegeven inspireert tot nadenken over de betekenis van het water voor ons land in de toekomst. Welk nieuw verbond met het water kan ervoor zorgen dat we veilig kunnen leven in de grote rivierendelta? De lezing wordt gehouden op woensdag 17 november in pm. Ze begint om 20.15 uur.
Read more...

Rabo ClubSupport 2021

Ook dit jaar heeft de HKDGL zich aangemeld voor de Rabo ClubSupport 2021. Van 4 tot 24 oktober kun jij je stem uitbrengen op je favoriete club of vereniging.
Read more...

Historische raadsels (1)

Uit DRIEPAS, nr 1 – 2021: Historische Raadsels. In deze rubriek worden elke keer twee historische gebruiksvoorwerpen getoond. Wie weet het antwoord op de gestelde vraag bij de foto. Geef uw antwoord[en] in een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onder de goede inzenders zal een prijsje worden verloot.
Read more...

Historische raadsels (2)

Uit DRIEPAS, nr 2 – 2021: Historische Raadsels. In deze rubriek worden elke keer twee historische gebruiksvoorwerpen getoond. Wie weet het antwoord op de gestelde vraag bij de foto. Geef uw antwoord[en] in een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onder de goede inzenders zal een prijsje worden verloot.
Read more...

RABO Clubsupport aktie

Ook dit jaar heeft onze vereniging weer mee gedaan aan de RABO ClubSupport aktie. Rekeninghouders van de Rabobank konden vanaf 5/10 tot 25/10 okt 2020, een stem uitbrengen op een vereniging(en) die men wil ondersteunen. Wij hebben als vereniging een bedrag van 580,39 euro opgehaald. Alle mensen die onze vereniging een warm hart toedraagt en op ons heeft gestemd, dank hiervoor!

Een persoonlijk bedankje

Voor Rabobank is een club zoveel méér dan een club. Daarom Biedt Rabobank clubs en verenigingen een steuntje in de rug. Juist nu. Historische Kring Duiven-Groessen- bedankt iedereen die op ons heeft gestemd. Met deze bijdrage kunnen wij ons bestedingsdoel realiseren.

 https://www.rabo-clubsupport.nl/arnhem-en-omstreken/resultaten/details/90510-historische-kring-duiven-groessen-?hash=3K5DF5ms

Read more...

Presentatie geschiedenis Gemeente Duiven

De HKDGL heeft nu een presentatie over het ontstaan van de Gemeente Duiven en de veranderingen die door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Indien er behoefte is om deze presentatie aan te horen, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Read more...

Bereikbaarheid HKDGL

Via de E-mail zijn wij op onderstaande adressen bereikbaar. De vereniging heeft geen redactie-email adres!

Voorzitter - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Read more...

Donatie Prins Bernhard Cultuurfonds

Wij hebben als vereniging meegedaan aan de mobiele geefactie van Prins Bernhard Cultuurfonds. Gezien de korte reactietijd hebben wij als vereniging hier geen bekendheid aan kunnen geven. Toch heeft onze vereniging een donatie van 29,92 euro mogen ontvangen. Alle donateurs DANK HIERVOOR!

 

Read more...

Jumbo-plaatjes-collectie completeren.

Klanten van supermarkt Jumbo in Duiven kregen tien weken de tijd om 350 prentjes te verzamelen. De prentjes waren foto's en illustraties die een stukje geschiedenis van Duiven, Groessen en Loo weergeven. Mocht u nog een aantal missen en wilt u de collectie compleet maken, dan kunt u contact opnemen Wilma van Wijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Read more...

Driepassen 2020

Al jaren publiceert de HKDGL, drie Driepassen per jaar. Dit jaar is door de gevolgen van de Coronacrisis, dit niet mogelijk geweest. Driepas 2020/1 is in maart jl verschenen en in okt/nov zal een extra dikke Driepas 2020/2 worden gepubliceerd.

Read more...

Liemers in beeld.

Historische verenigingen in de Liemers hebben duizenden foto’s, prenten, ansichtkaarten en ander beeldmateriaal in hun collectie. Al deze beelden vertellen samen hét verhaal van de Liemers. Helaas is een groot deel van hun collecties onzichtbaar voor het grote publiek. De Beeldbank van de Liemers brengt daar verandering in.

https://www.liemersinbeeld.nl/

Read more...

Historische reis projectgebied ViA15

Het landschap tussen Zevenaar en Bemmel zal ingrijpend veranderen door project ViA15. In nauwe samenwerking met de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo heeft Rijkswaterstaat een dronefilm gemaakt van het gebied rond Groessen, zoals het was voordat de (sloop)werkzaamheden van start gingen. U kunt hieronder de video bekijken.
 
Read more...

E-mail communicatie

Wilt U middels de E-mail communiceren met de HKDGL dan graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderstaande E-mail adressen komen te vervallen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Read more...

Agenda

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30