maart 2023

14 maart: Webinar archeologische vondsten De Liemers en Betuwe

  • Published in Nieuws
  • Published in

14 maart: Webinar archeologische vondsten De Liemers en Betuwe

 

Rijkswaterstaat organiseert op dinsdagavond 14 maart een online webinar over de archeologische vondsten, die de afgelopen jaren in De Liemers en de Betuwe zijn gevonden in het kader van het project ViA15. René Isarin, archeoloog bij Rijkswaterstaat, laat in 45 minuten de meest bijzondere vondsten zien. Het webinar begint om 19.00 uur en is gratis live te volgen via de website via15.ids-live.nl/stream. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Eerste landbouwers

De afgelopen jaren hebben archeologen in de Liemerse en Betuwse bodem gezocht naar informatie over het verleden. Isarin: “Dat heeft veel unieke vondsten opgeleverd. Zo ontdekten we in Angeren zowel resten van jagers en verzamelaars, als van de eerste landbouwers. Dat resten van beide samenlevingsvormen gevonden zijn op één plek is zeer zeldzaam. En dat gewoon in Angeren! Ik laat mensen graag zien wat deze vondsten zijn en wat ze vertellen over ons verleden.”

 

Van IJzertijd tot Romeinen

In de live-uitzending werpt Isarin ook een blik op de rijke vindplaats in Didam. “Op de locatie Kollenburg in Didam vonden we veel resten die ons meer vertellen over hoe mensen in de IJzertijd (800 voor Christus en 12 voor Christus) woonden, werkten en werden begraven. Zo ontdekten we zogenaamde Napoleonshoeden, waarmee mensen in die tijd graan maalden.” In de uitzending besteedt Isarin tevens aandacht aan het Romeins grafveld in Bemmel, dat in 2019 werd ontdekt. “Dat grafveld was nog helemaal compleet: van volledige askisten tot luxe grafgiften. Dichter bij het verleden komen kan bijna niet.”

 

Praktisch

Datum:                dinsdag 14 maart 2023

Tijdstip:               19.00 uur

Duur:                   ongeveer 45 minuten

Locatie:                online via de website: via15.ids-live.nl/stream

Kosten:                gratis

Aanmelden:          niet nodig; de uitzending is direct te bekijken op via15.ids-live.nl/stream

 

Meer informatie

Meer informatie over project ViA15 is te vinden op www.via15.nl.

 

Read more...

Algemene ledenvergadering met aansluitend lezing

  • Published in Nieuws
  • Published in

 

Het bestuur van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo nodigt u uit voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op woensdag 22 maart 2023 aanvang 19.30 uur in het Dorpshuis te Groessen (St. Isidorusplein 4, Groessen)

De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Agenda:

1. Opening en vaststellen agenda

2. Mededelingen

3. Ingekomen stukken betreffende deze vergadering:

- notulen algemene ledenvergadering 13 april 2022 (gepubliceerd in Driepas jaargang 39 - nummer 2 – juli 2022)

- jaarverslag 2022 (elders in dit nummer)

- exploitatierekening 2022 (elders in dit nummer)

- begroting 2023 (elders in dit nummer)

Op- en aanmerkingen kunt u vooraf mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

4. Verslag van de controlecommissie

5. Benoeming nieuw lid controlecommissie i.v.m. aftreden van Jan Visser Voordracht nieuw lid controlecommissie: Piet Bus

6. Bestuurszaken Bent u geïnteresseerd in een bestuursfunctie, maak dit dan kenbaar door het sturen van een mail naar (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of mondeling bij een van de bestuursleden, tot uiterlijk één uur voor aanvang van de vergadering

7. Rondvraag en sluiting.

Pauze

Uiterlijk om 20:30 uur beginnen we met de lezing.

Lezing door René Isarin, verantwoordelijk archeoloog ViA15 Rijkswaterstaat René gaat nader in op de resultaten van het archeologisch en historisch onderzoek vanuit het project ViA15 en zoomt hierbij in op beschikbare onderzoeksresultaten op het gebied van:

- mesolithische vindplaats 1249-4 aan de Achtergaardsestraat 23a

- archeologie Huis Rijswijk

- historische erven en dijken

- WOII 

Aansluitend zullen vanuit de Historische Kring de tussenresultaten van haar website-ontwikkeling ViA15 worden toegelicht en de bijbehorende verhalen van bewoners (van inmiddels gesloopte woningen)  en omwonenden.

Toegang is voor leden en niet-leden gratis.

Aanmelding is verplicht i.v.m. brandveiligheid Dorpshuis Groessen.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Agenda

« March 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31