Eppo Scheeres

Eppo Scheeres

Lezing Liemerse kerken: schatkamers van kunst. De focus ligt op de kerken van Duiven en Groessen.

Op uitnodiging van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo verzorgt historicus Wim van Heugten op dinsdagavond 28 november 2023 een lezing: Liemerse kerken: schatkamers van kunst. De focus ligt op de kerken van Duiven en Groessen.

In 2018 werd door het Aartsbisdom Utrecht de St Willibrordus parochie opgericht voor de gehele Liemers met de Andreas kerk in Zevenaar als eucharistisch centrum. De overige 12 Liemerse katholieke kerken worden geleidelijk aan de eredienst onttrokken. Daaronder zijn de drie middeleeuwse kerken van Duiven, Groessen en Oud-Zevenaars met een eveneens eeuwenoude kerkschat. Het grootste gedeelte van deze cultuurhistorisch belangrijke kunstwerpen die ook van belang zijn voor de regionale geschiedenis zal
binnen afzienbare tijd een andere invulling dienen te krijgen. Verdwijnt hiermee ook dit deels uniek religieuze erfgoed uit de Liemers??

Het tweede gedeelte van de avond wordt verzorgd door Ruud Derksen (mede-initiatiefnemer Sjef van Groningen) van een werkgroep i.o. die van de diverse Liemerse kerken, op een innovatieve en gestructureerde wijze, een samenhangend beeld van gebouw, interieur, religieuze voorwerpen, verhalen en overige kennis wil gaan vastleggen om deze te bewaren en zichtbaar te maken voor het publiek.

De werkgroep i.o. bestaat verder uit vertegenwoordigers van de cultuurhistorische verenigingen uit Zevenaar, Westervoort, Duiven-Groessen-Loo en het Liemers Museum.


Datum: 28 november 2023

Locatie:   OGtent, Bij Bert (filmzaal)
Tijd:        Aanvang 19:30 uur, zaal open om 19:00 uur.
Toegang: Leden van de HKDGL hebben gratis toegang;

Niet leden betalen € 2,50

Read more...

Wij gaan weer beginnen!

Vanaf woensdag 6 september zijn we weer wekelijks vanaf 19:00 uur te vinden in de OGtent op de 1ste verdieping "bij Annie".
Een kleine, maar wel een héél actieve en gezellige groep leden werken op deze avonden aan het [digitaal] vastleggen van de geschiedenis van Duiven-Groessen-Loo.
Kom eens binnen lopen tijdens onze werkavonden; we vertellen je graag alles over onze vereniging en ons werk hiervoor.
Heb je een specifieke vraag, maak dan bij voorkeur een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We kunnen dan, voordat je komt, al het e.e.a. voor je uitzoeken.
Read more...

Rabo Clubsupport 2023

Ook dit jaar doet onze vereniging weer mee aan de RABO ClubSupport 2023. Leden van de Rabobank kunnen van 4/9 t/m 26/9 sept 2023, drie stemmen uitbrengen op een vereniging(en) die men, financieel, wil ondersteunen. Wordt lid van de RABO bank en stem op ons!!

Bedankt,

Het Bestuur

Read more...

Nieuwe Driepas !!

De nieuwe DRIEPAS [jaargang 40, nr 2 – juli 2023] is weer bij onze leden op de deurmat gevallen. Een uitgave met interessante verhalen over o.a. St. Antonius Abt kerk Loo, Romeins Castellum in de Loowaard, 100 jarig jubileum van Willem Tell én Excelsior en nog vele andere verhalen.
Nieuwsgierig geworden?

Wordt dan lid van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo voor € 19,00 per jaar.

Eerdere uitgaven kunt u lezen op onze website https://www.hkdgl.nl/index.php/Driepas m.u.v. de uitgaven van de afgelopen drie jaar, deze zijn voorbehouden aan onze leden. 

Minder weergeven
Read more...

Zomervakantie 2023

Wij zijn vanaf 12 juli a.s. met zomerpauze. Vanaf woensdagavond 6 september a.s. bent u weer welkom in de Ogtent, zaal bij Annie. 

Mocht u met ons willen communiceren dan gaarne via de Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij wensen u allen een fijne vakantie toe.

Het Bestuur HKDGL

Read more...

14 maart: Webinar archeologische vondsten De Liemers en Betuwe

14 maart: Webinar archeologische vondsten De Liemers en Betuwe

 

Rijkswaterstaat organiseert op dinsdagavond 14 maart een online webinar over de archeologische vondsten, die de afgelopen jaren in De Liemers en de Betuwe zijn gevonden in het kader van het project ViA15. René Isarin, archeoloog bij Rijkswaterstaat, laat in 45 minuten de meest bijzondere vondsten zien. Het webinar begint om 19.00 uur en is gratis live te volgen via de website via15.ids-live.nl/stream. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Eerste landbouwers

De afgelopen jaren hebben archeologen in de Liemerse en Betuwse bodem gezocht naar informatie over het verleden. Isarin: “Dat heeft veel unieke vondsten opgeleverd. Zo ontdekten we in Angeren zowel resten van jagers en verzamelaars, als van de eerste landbouwers. Dat resten van beide samenlevingsvormen gevonden zijn op één plek is zeer zeldzaam. En dat gewoon in Angeren! Ik laat mensen graag zien wat deze vondsten zijn en wat ze vertellen over ons verleden.”

 

Van IJzertijd tot Romeinen

In de live-uitzending werpt Isarin ook een blik op de rijke vindplaats in Didam. “Op de locatie Kollenburg in Didam vonden we veel resten die ons meer vertellen over hoe mensen in de IJzertijd (800 voor Christus en 12 voor Christus) woonden, werkten en werden begraven. Zo ontdekten we zogenaamde Napoleonshoeden, waarmee mensen in die tijd graan maalden.” In de uitzending besteedt Isarin tevens aandacht aan het Romeins grafveld in Bemmel, dat in 2019 werd ontdekt. “Dat grafveld was nog helemaal compleet: van volledige askisten tot luxe grafgiften. Dichter bij het verleden komen kan bijna niet.”

 

Praktisch

Datum:                dinsdag 14 maart 2023

Tijdstip:               19.00 uur

Duur:                   ongeveer 45 minuten

Locatie:                online via de website: via15.ids-live.nl/stream

Kosten:                gratis

Aanmelden:          niet nodig; de uitzending is direct te bekijken op via15.ids-live.nl/stream

 

Meer informatie

Meer informatie over project ViA15 is te vinden op www.via15.nl.

 

Read more...

Algemene ledenvergadering met aansluitend lezing

 

Het bestuur van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo nodigt u uit voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op woensdag 22 maart 2023 aanvang 19.30 uur in het Dorpshuis te Groessen (St. Isidorusplein 4, Groessen)

De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Agenda:

1. Opening en vaststellen agenda

2. Mededelingen

3. Ingekomen stukken betreffende deze vergadering:

- notulen algemene ledenvergadering 13 april 2022 (gepubliceerd in Driepas jaargang 39 - nummer 2 – juli 2022)

- jaarverslag 2022 (elders in dit nummer)

- exploitatierekening 2022 (elders in dit nummer)

- begroting 2023 (elders in dit nummer)

Op- en aanmerkingen kunt u vooraf mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

4. Verslag van de controlecommissie

5. Benoeming nieuw lid controlecommissie i.v.m. aftreden van Jan Visser Voordracht nieuw lid controlecommissie: Piet Bus

6. Bestuurszaken Bent u geïnteresseerd in een bestuursfunctie, maak dit dan kenbaar door het sturen van een mail naar (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of mondeling bij een van de bestuursleden, tot uiterlijk één uur voor aanvang van de vergadering

7. Rondvraag en sluiting.

Pauze

Uiterlijk om 20:30 uur beginnen we met de lezing.

Lezing door René Isarin, verantwoordelijk archeoloog ViA15 Rijkswaterstaat René gaat nader in op de resultaten van het archeologisch en historisch onderzoek vanuit het project ViA15 en zoomt hierbij in op beschikbare onderzoeksresultaten op het gebied van:

- mesolithische vindplaats 1249-4 aan de Achtergaardsestraat 23a

- archeologie Huis Rijswijk

- historische erven en dijken

- WOII 

Aansluitend zullen vanuit de Historische Kring de tussenresultaten van haar website-ontwikkeling ViA15 worden toegelicht en de bijbehorende verhalen van bewoners (van inmiddels gesloopte woningen)  en omwonenden.

Toegang is voor leden en niet-leden gratis.

Aanmelding is verplicht i.v.m. brandveiligheid Dorpshuis Groessen.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Agenda

« December 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31